Center Parcs Thuis : Lantaarn knutselen voor Earth Hour 2019

Earth Hour is een jaarlijkse wereldwijde klimaat- en milieuactie, waarbij alle deelnemers en beroemde bezienswaardigheden hun lichten uitschakelen. In samenwerking met WWF Junior maakten we instructies voor kleurrijke upcycling-lantaarns, zodat ook jij je lampen thuis kunt uitschakelen en kunt deelnemen aan Earth Hour op 30 maart.

'Upcycling' verwijst naar het hergebruiken van materialen in nieuwe producten. In onze parken zijn de mooie lantaarns voor Earth Hour gemaakt van lege drankenkartons. 's Avonds schittreren ze tijdens een lantaarnoptocht door het park. De kleurrijke lichten zijn bijzonder mooi in het donker en creëren een volledig natuurlijk warm licht. Ben je die dag niet in een van onze Center Parcs-parken? Geen probleem! Hier zijn de volledige instructies, zodat je de lantaarns thuis kunt maken.

Je hebt deze materialen nodig:

  • Een leeg melkkarton 
  • Een breekmes of een scherpe schaar
  • Acrylverf voor het schilderen van het drankenkarton
  • Kwast
  • Transparant papier of wit bakpapier
  • Kleurpotloden of vingerverf
  • Lijm
  • Een theelichtje en aansteker

Optioneel:

  • Een touwtje
  • Een stok

5 stappen

1. Was het melkarton uit en verwijder de bovenkant met het breekmes. Daarna komen de raampjes aan de beurt. Je kunt zelf de grootte en het aantal raampjes kiezen. Hoe meer raampjes, hoe meer licht later door het kleurrijke papier straalt. Aan de ene kant van het drankenkarton wordt een deurtje gemaakt, waardoor het theelichtje later in de lantaarn kan worden geschoven. 

2. Nu wordt de melkkarton in prachtige kleuren geschilderd in een donkere kleur naar keuze.
Misschien moet je meerdere keren over het karton heen schilderen om ervoor te zorgen dat de verf alles bedekt.

3. Laat het melkkarton drogen. Snijd of knip vervolgens het transparante of het bakpapier op maat. Het moet iets groter zijn dan de gaten in de ramen, zodat het aan de binnenkant kan worden vastgelijmd. Versier het papier met kleurpotloden voordat je het aanbrengt. Of wat dacht je van kleurrijke vingerafdrukken met vingerverf?

4. Zodra de verf op het melkkarton is gedroogd, kun je het geschilderde papier van binnenuit aan de vensters lijmen. 

5. Dat ziet er echt goed uit, toch? Om de lantaarn helder te laten gloeien, lijm je het theelicht op de bodem van het drankenkarton en steek je het voorzichtig aan. En zo ben je helemaal klaar voor Earth Hour!

Wil je thuis een lantaarnoptocht doen? Boor dan twee kleine gaatjes in de bovenkant van de lantaarn. Door de twee gaten kan een touwtje worden bevestigd. Hang het touwtje vervolgens aan een stok en ga op pad.

Ontdek al de groene daden van Center Parcs hier.